Miljöbonus för elbilar

Upptäck elbilsbonus och vad den innebär 2023

Så fungerar miljöbonus

Miljöbilsbonus får du som kör miljöbil, det är en statlig subvention som syftar till att främja köp av miljövänliga fordon. Bonusen ges till privatpersoner och företag som köper eller leasar nya fordon med låga utsläpp av koldioxid (CO2).


Bonusens storlek varierar beroende på fordonets typ, mängden utsläpp och dess totalvikt. För personbilar kan bonusen vara upp till 70 000 kronor, medan bonusen för lätta lastbilar och bussar kan vara upp till 150 000 kronor. Miljöbilen måste vara godkänd av Transportstyrelsen och miljömärkt för att kvalificera sig för miljöbilsbonus.

Klimatbonusen avskaffades den 8 november 2022

  • Bilar som beställs före detta datum har rätt till klimatbonus precis som tidigare.

  • Du måste visa för Transportstyrelsen att köpet eller beställningen gjordes senast den 8 november för att få ta del av miljöbonusen.

  • Anslaget för klimatbonus höjs tillfälligt under 2023 för att klara av utestående utbetalningar och ta höjd för lagda beställningar.

  • Om du har köpt eller beställt en klimatbonusbil senast 8 november men inte har blivit registrerad som ägare och ställt på bilen än, kan du fortfarande få bonus genom att göra en ansökan till Transportstyrelsen på fastställd blankett.

  • Transportstyrelsen kommer att skicka ut information och en ansökningsblankett till dem som har ställt på en klimatbonusbil efter 8 november 2022.

  • Läs mer om villkoren på regeringens webbplats.

Viktigt om miljöbonusen

→ För att ta del av miljöbonusen behöver du köpa ett fordon som uppfyller kraven på låga utsläpp av koldioxid och det måste vara nytt, det vill säga inte tidigare registrerat.

→ Det är viktigt att notera att miljöbonusen är en tillfällig subvention och reglerna kan ändras över tid.

→ Du behöver själv ansöka om bonusen från Transportstyrelsen och visa upp dokumentation som bekräftar att fordonet uppfyller kraven.

Vad är Bonus Malus?

Bonus Malus är ett skattesystem för bilar som införts i flera europeiska länder, inklusive Sverige. Det är en poängskala som baseras på fordonets utsläppsnivåer och syftar till att konsumenter ska välja miljövänligare bilar.

I Sverige innefattar Bonus Malus-systemet både en bonus för elbilar och en skattesats för bilar med högre utsläppsnivåer. Elbonus ges dock inte endast ut till nya bilar och är inte avdragsgillt. Istället kan elbilsägare ansöka om en bonus från Transportstyrelsen, men det är en engångssumma på högst 60 000 kronor. Bonusen är dock inte kopplad till bilens vikt.

Andra miljöanpassade fordon, såsom hybridbilar, kan också vara berättigade till bonus under en begränsad period. För dessa fordon gäller bonusen under maximalt 5 år.

Bonus-malus systemet kan också innebära fri parkering eller lägre kostnader för fordonsskatt för miljövänligare bilar. Det har införts i flera europeiska länder, däribland Frankrike, Sverige, Danmark och Norge.

Bonusen betalas ut av Trafikverket när du registrerar din miljöbil. Läs mer om Bonus malus-systemet på Transportstyrelsens webbplats.

Varför infördes Bonus Malus?

Bonus malus är ett system som infördes för att motivera bilägare att köra sina bilar mer miljövänligt. Syftet med bonusen är att minska utsläppen av koldioxid och andra skadliga gaser.

Få tillgång till Bonus Malus

→ Bonus malus-systemet gäller för nya personbilar klass I och II (husbilar), lätta bussar samt lätta lastbilar.

→ Det finns ingen bonus för bilar med förbränningsmotor, oavsett om de är nya eller begagnade.

→ Bonusen gäller så länge bilen uppfyller kriterierna för miljöbilar.

→ Bonusen varierar beroende på CO2-utsläppet. För elbilar och laddhybrider med CO2-utsläpp på högst 50 g/km är bonusen 70 000 kronor. För bilar med högre CO2-utsläpp kan en malusavgift tillkomma.


●●
Bonusen minskas med 100 kronor för varje gram per kilometer CO₂ som överskrider 50. Bonusen upphör att gälla när CO₂-utsläppet är 75 gram per kilometer eller högre. För elbilar gäller bonusen oavsett vikt. För hybridbil gäller bonusen endast för bilar som väger högst 3500 kg.

 

Vanliga frågor och svar

  • Elbilsbonus gäller endast för nya bilar som är registrerade i Sverige. Det finns ingen bonus malus för bensin- och dieselbilar, eller för bilar registrerade utanför Sverige.

  • Nej, miljöbonusen gäller endast för köp av nya bilar, inte för leasing. Den tillfaller då leasingbolaget eftersom det är dom som blir första registrerade ägare av bilen.

  • För att en bonus ska kunna betalas ut måste du som fordonsägare skicka in en försäkran till Transportstyrelsen inom sex månader från köpet av klimatbonusbilen.

  • Det är mycket som har hänt sedan miljöbonusen infördes första gången under 2016. I januari 2019 beslutade regeringen om en rad förändringar av miljöbilsstödet, och ersatte då miljöbonusen med det nya Bonus-Malus systemet.

    Under 2022 kommer det dock att göras ytterligare förändringar av miljöbilsstödet. Regeringen har nämligen beslutat att miljöbonusen kommer att införas igen, och kommer då gälla för elbilar och laddhybrider som är nya eller begagnade. Detta innebär alltså att personer som köper en elbil eller laddhybrid under 2022 kommer att få miljöbonus, medan de som köper bilar med höga utsläpp inte kommer att få någon bonus.

    Det är viktigt att notera att miljöbonusen kommer att vara lägre än den bonus som gällde under 2016. Detta beror på att miljöbonusen kommer att graderas utför en period, och då först och främst beroende på hur miljövänlig bilen är. Detta innebär alltså att personer som köper elbilar eller laddhybrider med låga utsläpp kommer att få en högre miljöbonus än personer som köper elbilar eller laddhybrider med höga utsläpp.

 

22% av alla nyregistrerade bilar i Sverige är laddhybrider.